Superhjältar och gamla avdankade degenerater.

Igår var jag på bio med Fanjunkaren och Gullan. Vi såg Batman, givetvis. Väldigt bra film, och som väntat var Heath Ledger mer än lysande som Jokern. Jag tycker dock fortfarande att "Iron Man" är en bättre film, dels för att det blir frustrerande när Batman hela tiden tvingas ta omvägar och hitta komplicerade lösningar, istället för att bara döda skurkarna, som Iron Man, Wolverine eller Clint skulle ha gjort. Dels för att Robert Downey Jr faktiskt är coolare än Christian Bale. Downeys "Tony Stark" lever ju trots allt på riktigt, så som Bales "Bruce Wayne" låtsas.

När jag kom hem tänkte jag att det var dags att se en gammal klassiker, mest för allmänbildningens skull. Jag har nämligen aldrig tidigare sett "Casablanca". Ett flertal personer jag stött på, nämner denna film som en favorit, och jag ville veta varför. Anledningen till att jag själv aldrig sett den, är helt enkelt för att jag har svårt för Humphrey Bogart. Jag har heller aldrig varit särskilt intresserad av Ingrid Bergman.

Stereotyperna i filmen är rätt kul. Vi har de klassiskt onda nazisterna, och en svart kille som bara flinar och spelar piano, samt kallar Bogart för "Mr" och "Boss" hela tiden. Där finns även kappvändande fransoser, äreförlupna och orena, samt irrationella och lätt labila kvinnor.

Något som känns sådär, är att Bogart med gamla slöa hundögon och av droger i förtid åldrat anlete, släpar sig runt och sluddrar "kid" efter Bergman hela tiden och samtidigt håglar upp henne. Lite jobbigt är det även att Bergman gestaltar en norska. Känns lite långsökt, eftersom hon är svenska, och norrmän är ju knappt ens riktiga människor. 

Roligt var det dock att med "Batman - The dark knight" i färskt minne, så hörde man att Ledger tagit en del av Bogart till Jokern. Hursomhelst låter dom jäkligt lika emellanåt.

Ikväll ska jag se en annan klassiker med Bogart, nämligen "Afrikas Drottning". Till skillnad från "Casablanca" så vill jag minnas att jag sett den en gång med morsan, när jag var liten. Hursomhelst, då har jag iaf Bogarts tre största filmer i bakfickan ("Sierra Madres skatt" såg jag för ett par år sedan, en bedrövlig historia) vilket man väl bör, om man ska kunna kalla sig filmintresserad.

Nog om detta. Nu ska jag stuva makaroner!

Bäst just nu:

Sämst just nu:

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0