Insomnia

Samma sak inatt igen. Varför ska det vara så förbannat svårt å sova? Jag har ingen som helst inspiration heller.

Jag kan skriva lite om den bästa filmen jag sett på länge, och förmodligen det bästa dramat jag sett sen... "Forrest Gump"? Jag talar förstås om "Gran Torino"; Clint Eastwoods senaste film som skådespelare (han har givetvis regisserat själv).

IMDb ( International Movie Database) tiogradiga skala har den just nu betyget 8,3, vilket är  detsamma som "Gladiator" och "Braveheart". "Saving private Ryan" och "Forrest Gump" har högre med 8,5, och filmer som "Den gode, den onde, den fule" och överskattade "The dark knight" har 9,0 (ja, överskattad; den var bra, men 7,1 hade varit fullt tillräckligt)

Jag har inte sett Clint så bra i en roll sedan... 60-talet? Jag köpte tidigare ett envist rykte som påstod att "Gran Torino" skulle vara en film om "Dirty Harry", men det som istället blev var mycket bättre. Clint spelar en oerhört sur nybliven änkling, som är besviken på sin kassa familj. Han är gammal Koreaveteran, har jobbat på Ford hela livet, och bor i ett kvarter som inte längre innehåller några amerikaner. Istället har det ghettofierats, och de flesta nya invånarna tillhör det s.k. "Hmong"-folket. Eller som Clints rollfigur Walt Kowalski uttrycker det; "God damn gooks".
 
Walt Kowalski är inledningsvis den suraste rollen Clint spelat. Det är tveklöst även en av de hårdaste rollerna. Kowalski har kvar sina gamla vapen från Korea, ett M-1 gevär och en Colt 45a, och dessa räds han inte att vifta med samtidigt som han generöst förolämpar svarta och asiatiska gängmedlemmar med gamla rasistuttryck från 40- och 50-talen; "Spook", "Spade" och "Gook".

En natt blir det bråk mellan ett gäng och en familj i grannhuset, och i tumultet flyttas röran över till Walts gräsmatta. Han knallar då ut med bössan, och följande ordväxling uppstår.

Gängmedlem: You better watch it, old man
Walt: You gooks get the hell of my lawn!
Gängmedlem: Go inside before something happens
Walt: Yeah, I'll go inside after blowing a hole in your head! Then I'll go inside, and sleep like a baby too! We used to stack gooks like you in piles in Korea, five foot high, and use them as sandbags!

Men filmen är så mycket mer än Clints klassiskt sure och hårde hjälte. Walt blir efterhand mer nyanserad och sympatisk, och en vänskap mellan honom och Hmong-familjen i grannhuset utvecklas.

Missa inte heller nya Eastwood regisserade thrillern "Changeling" med Angelina Jolie och John Malkovich, som just nu har betyget 8,1 på IMDb. Den har jag inte sett ännu, men det kommer.

Xrim: Guldtips, tack! Trodde bara dom hade halalkalkonkorvar och bosnisk "Sucuk".

Hocke: Har det med fruntimmer att göra? För den som skapte dom har uppenbarligen haft i uppsåt att driva rejält med oss.

Elin: Du äter förstås vanlig korv? Vad tror du egentligen menas när man säger att man inte ska fundera på vad som finns i korv? Vad tror du slängs på en gris idag? Ingenting slängs på grisen. Tänk dig trynet, sen går du direkt till andra änden av grisen, och funderar på vad som finns där. Just det, tänk på det nästa gång du har ätit korv och beslutar dig för att klaga på tunga. 

Bäst just nu: Inte fan vet jag.

Sämst just nu: Saab och Volvo riskerar bli kinesiskt? Snälla snälla Investor, köp in skiten nu och tvinga idioterna att bygga mindre billigare och snålare bilar, istället för oförsvarbart dyra kolosser med kvalitetsbrister och dagisdesign. Volvo bygger sin första småbil C 30 först nu, vilken ändå väger som en Mercedes 220 från -73, och Saab har aldrig ens försökt bygga en billig och snål småbil. Någon skulle satan i helvete släpas ut på gatan och sparkas ihjäl för sådan inkompetens.



Kommentarer
Postat av: sandra

Du frågade "Hur gick det sen?", Jag vet inte riktigt vad du syftar på.

Men om du menar mitt hår(?)(som det inlägget handlade mest om) så gick det okey. Sket i att gå tillbaka och fick lära mig att acceptera mitt mörka Jag. Det har dock blivit ljusare nu efter x antal frenetiska tvättar.

Nusse mår finfint. Sitter på hyllan över vår säng och är inte lika delaktig i våra liv längre, haha.



Det bästa när man har svårt att sova är att läsa en bok, inte titta på film.

Det är jobbigt att ligga ner och hålla en bok över huvudet för länge. Man blir alltid trött tids nog.

Try it... eller tvinga dig själv att göra ngt tråkigt projekt, typ rensa ngn skrubb eller garderob. Du lär bli uttråkad och trött innan du är färdig.





2008-12-21 @ 12:35:22
URL: http://hollywoodah.blogg.se/
Postat av: Elin

Jag inser vad som finns i korv, jag är inte riktigt så dum som du kanske tror. Men tungan äcklar mig ändå mest. Jag har inte sagt det är logiskt, men så är det. Jag tycker även att det äckligaste med mitt jobb är att hålla på med löständer, det är något med munnar som är äckligt.

Och om jag inte är helt ute och cyklar så i andra änden från trynet är skinkan -den är det väl inte nån som klagar på.

2008-12-21 @ 21:46:04

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0