Myrlejonet!

Den här  lille gynnaren har i många år fascinerat entomologen i mig. Det är ett Myrlejon och den är i själva verket en larv till en slags slända. I likhet med de flesta andra sländlarver, är den ett fruktansvärt rovdjur. Den gräver ett litet trattformat hål i sanden, i vilket den placerar sig själv i mitten. Där ligger den nergrävd så endast käkarna är synliga! Hux flux kommer en liten myra spatserandes över kanten, och glider då ner mot Myrlejonets käkar. För att myran ytterligare ska tappa fotfästetn sprätter det lilla lejonet sand på den. Vips är myran inom räckhål och blir huggen av lejonet, som suger den ren och kastar iväg skalet över kanten på hålet.

Känner ni igen principen? Just det, Myrlejonets storebror Sarlaccen   var ju faktiskt ansvarig för Clint Eastwood inspirerade prisjägaren Boba Fett's  död i "Return of the Jedi".

Jag har aldrig sett ett myrlejon i verkligheten! Men vet ni vad jag skulle göra om jag hittade ett? Jag skulle gräva upp det och lägga det i en myrstack! Det skulle bli ett steg i rätt riktning vad gäller att försöka återgälda myrorna för all skit man utsatt dom för genom åren. Kanske stoppade man en smällare i en stack en gång, och kanske tävlade vi att äta myror i fyllan på en p-ficka utanför Skellefteå en gång. Och skulle någon fråga om jag någonsin urinerat på en myrstack, så skulle jag inte ärligen kunna neka! 

Vilken fruktansvärd sadism!

Nej, det är dags att försöka kompensera dessa insektsvärldens judar. Ständigt råkar de ut för något elände. De förgiftas, besprutas, pissas på, trampas ner, bränns med förstoringsglas, sprängs, äts på överlevnadskurser och omsjungs som svagsinta fyllerister ("Balladen om den kaxiga myran" av Stefan Demert). I själva verket är de hårt arbetande nyttodjur. Är du t.ex. Rådjursjägare och behöver rensa en horntrofé, så stoppar du bara djurskallen i stacken en vecka. Efter det är den ren. 

Jag tänker alltså att en början är att gräva upp den där lille Sandgrops-Hitlern och överlämna honom till Krigsrätten i myr-Israel.

Myrlejon, you are fucked!
 

Roger: Jo, det låter ungefär som jag minns det. Hälsa familjen!

Bäst just nu: Leonard Cohen

Sämst just nu: Jag ska igenom metalldetektorn på flygplatsen imorrn, det gör mig alltid så jävla nervös!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0