Stidsvigs skola

I sommar ska min gamla skola ha öppet hus, främst för gamla elever och f.d. lärare. Det är byskolan i Stidsvig, och då jag gick fanns där årskurserna 1 till 6. Nu vet jag inte hur det är.

Skolgården var formidabel. Då vi gick i 3e klass revs ett gammalt hus som låg i anslutning till skolan, och dess trädgård integrerades till att bli en del utav skolgården. Runt den stora kvarvarande husgrunden, som omgärdades utav frodiga vinbärsbuskar, blommor, syréner och äppelträd, bildades en skyttegravsliknande miljö. Det var en mysig plats, som inbjöd till skälmstycken och näsblodsframkallande lekar.

Äppelkrigen var vilda och utan nåd. Ingen tillfredställelse var större än den då man träffade någon i skallen från andra sidan husgrunden, med ett omoget Ingrid-Marie. Supervapen forskades fram! Patte hade läst i "Uti vår hage", att man kunde slunga iväg äpplen med hjälp utav pinnar, och således få upp frukterna i förödande hastigheter.

Träffade man någon stackare med en dylik projektil, var det bara att krampaktigt flinande gömma sig i en buske, och be till högre makter att inte Alice Skjöld (skolhistoriens mest respektingivande lärarinna) fick reda på vad som hänt.


Denna våldsamma utveckling utav läget, samt det faktum att undertecknad vid flera tillfällen frihetsberövat fientliga förstaklickare för krigsförbrytelser, ledde till att vi mellanstadieelever blev förbjudna att beträda den gamla rivningstomten. 

En gång om året (på hösten) organiserades en slags friluftsdag då vi pysslade med olika saker, och tog hand om frukten som den gamla trädgården gav. Av äpplena blev det smulpaj, som glatt förtärdes efter pysseldagens lunch. Vid några tillfällen tillsattes rostade mandelflarn och havregryn till smuldegen, vilket jag kommenterade med någon svavelosande ed. "Amen för helvete, ska det vara så jävla svårt att göra en normal pajdeg, utan nötter å mög i !??", kunde det låta.

Ibland försökte man lura oss att finna glädje i ätandet utav skolmaten, genom att t.ex. ha en s.k. "Piratvecka". Vimplar med "Jolly Roger" hängdes upp i matsalen, och mattanterna hängde på sig ögonlappar och liknande attiraljer. Jag och Tobbe Martinsson tog pirattemat ett steg längre, och hade "svärdfajter" med besticken. Naturligtvis kom någon vuxen och kväste vår glädje då vi blev alltför vilda.

Mindre uppskattat var det även då jag ville tillsätta lite realism till pirattemat. Morsan hade berättat att när gammelmorfar var på sjön så var det mask i skorporna ibland, och då knackade man dom i bordet så maskarna skulle trilla av.

Jag: (knackar en knäckemacka i bordet)
Maria J: Higge, vafför gör du så me ditt brö?
Jag: De e mask i brödet, jag knackar väck den!
Tobbe M: Hihi, ja ska åsså knacka väck den! (knackar sin knäckemacka)
Ajax: Fy va äcklit, ja ätorr ju!
Jag: Ah, håll flabben!
Maria J: Frööööken, Higge hållorr på! Han sajjor att darr e mask i knäckebröet! 
Jag: Men ååååh!
Fröken: Higge, nu slutar du med dom dumheterna!
Jag: Men dom hadde ju mask i bröet!!?
Fröken: Vad är det för dumheter?
Ajax: Jaa, sä ti han, han bara hållorr på!
Jag: Darr va mask i piraternas brö, jag gör ju bara som på riktit!

Oresonlighet och brist på humor förföljde mig genom skolgången!

Bäst just nu: Fanjunkaren kom hem från Tunisien idag, och var inte så brun som jag fruktat. Han gav mig även en ask med "Turkish Delights" som souvenir.

Sämst just nu: Att jag ideligen förtränger att avbeställa böcker från Svenskt Militärhistoriskt Bibliotek, varför jag nu sitter här med en bok om SS-divisionen "Wiking" som jag aldrig kommer att läsa, samt en bok om hur den äreförlupne kommendanten Cronstedt gav bort Sveaborgs fästning åt ett gäng försupna kosacker utan strid.

14587


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0