Tack för den, jävla finnjävlar.

Jag gillar porslin. Jag tycker om fina saker av god kvalitet, och porslin är en sådan sak som man inte behöver vara något snille eller en asocial heltidsnörd för att förstå sig på. Inte heller behöver det vara dyrt att samla på sig det.

Mest av allt porslin tycker jag om Rörstrand. Rörstrand var en anrik porslinsfabrik som grundades 1726, alltså 49 år före danskarnas motsvarighet "Royal Copenhagen", samt 22 år före tyska "Villeroy & Boch". Köpt nytt porslin har jag inte gjort, eftersom jag alltid haft annat att lägga pengarna på. Men jag har köpt lite udda grejer här och där, och fått ihop en liten kul samling med Rörstrandsgrejer. Bäst gillar jag djuptallriken ur serien "Gyllen" och kopparna med assietter ur serien "Kantat". Stilrena, enkla och snygga.

Men för den som vill är det idag inga problem att ropa in en klassisk Rörstrandservis för under tusenlappen, och så ska jag även göra när jag hittat ett bo i Stockholm. Då jävlar ska jag ha porslin för alla tillfällen.


Rörstrands "Gyllen". Denna servis av 40 delar hade ett startbud på 100 kr, och gick för 650. Titta på de underbara kannorna! 650 spänn för ett sånt här verk av sån kvalitet, det är ju vulgärt!

Men även om jag vid några tillfällen uttlat orden "Jag är något av en Rörstrandsnazist", så är jag ingen fanatiker. Jag har annat svenskt porslin också, från t.ex. "Gefle" och "Gustavsberg". Men märk väl, det är svenskt porslin jag har.

På senare år har jag kommit att uppskatta ett par av designern Jonas Bohlins grejer. Han ligger bakom bl.a. servisen "Qvint", men även "Corona", som den uppmärksamme kunde se på bordet hemma hos helsingborgsmäklaren Clifford Clarkson i "Halv åtta hos mig". Jag hade då detta sändes sedan länge bestämt mig för att börja samla på "Corona" som jag tycker är en stilren, snygg och funktionabel servis.

Men...

Då jag satt och surfade runt på diverse köks- och designsajter, så såg jag att man över en Gustavsbergskollektion hade skrivit "Från Sveriges enda porslinsfabrik". En ond aning grep mig, och håren reste sig i nacken.

"Vad fan har hänt med Rörstrand då?", undrade jag irriterat. Då visade det sig att Rörstrand bitvis sålts ut sedan mitten av 1900-talet, för att till slut hamna i utländska ägares klor, närmare bestämt finska Iittala. Detta hade jag ingen aning om, vilket bara det retade mig. Men sedan fick jag veta något ännu värre; 2005 lade man ner fabriken i Sverige, och förlade tillverkningen av Rörstrandsporslin till Sri Lanka!  

Detta har gått mig helt förbi! Men eländet slutar inte där. Vet ni vart man numera tillverkar Höganaskeramik? Jo, i Thailand!!! Vilka som äger Höganäs? Iittala! De där uthorade finska kapitalistludrena!

Några av sveriges anrikaste och finaste företag har styckats sönder av ett gäng sketna reservmoskoviter i ett pajasföretag från 1881!

Satans förbannade mumintroll! Norrmännen hade jag väntat mig en sådan här sak av, men inte finnarna! Dom HJÄLPTE vi ju på riktigt under kriget! Men vad fick vi för det? En massa snoriga krigsungar och plundring av vårt kulturarv!

Och den där satans Tove Jansson med sina deprimerande fula jävla troll, och den där lilla sura jävla My. Vad är det för jävla underhållning att sätta ungar att se? Inte konstigt att vi har en hel generation förtappade åttiotalister som ligger hemma och skär sig och lyssnar på Coldplay! Orsak och verkan, för helvete! Folk skyller på Staffan Westerberg och "Vilse i Pannkakan", men det var ju för satan genialt! Det är MUMIN som är roten till det onda!

Jag avskyr Iittala! Det har jag gjort sedan länge, långt innan jag fick veta det här. Folk bara: "Åh, se på mina fina Iittalaglas, de är svindyra!" eller "Jag fick koppar från Iittala, se så fina de är". Jag bara: "Svenskt glas och porslin är bäst i världen, vem fan köper tredje klassens finskt skit?". Men det har blivit så jävla hypat! Alla bara ska ha Iittala, utan en tanke på vår inhemska glas och porslinsindustri.

Kom ett Iittalaglas över min tröskel, skulle jag inte ens pissa i det. Eller jo, jag skulle pissa i det om jag kunde tvinga Hemulen att dricka upp det, sen skulle jag krossa det, linda knogarna och doppa dom i lim och glaskrosset "Rambostyle", och sedan fista Snusmumriken i röven, den introverte intetsägande bolsjevikjäveln!

F.r.o.m. nu bojkottar jag allt finskt! Jag slänger ut det där jävla Valiosmöret, oavsett hur prisbelönt det är!

Men om det nu är så att Gustavsberg är det sista svenska porslinsföretaget (och därmed per automatik världens bästa porslinsföretag), så köper jag väl deras grejer istället! Det var ju trots allt där den legendariske designern Stig Lindberg var verksam, något som säkerligen bidragit till att rädda kvar företaget i Sverige hos svenska ägare.

Deras serviser "Sommar" och "Fem myror" är ändå snyggare än "Corona" i vilket fall som helst.

Notera dock att det är bara Gustavsbergs finporslinstillverkning som ännu är svensk, WC-porslinstillverkningen är uppköpt av tyska jätteföretaget "Villeroy & Boch". Detta är ju kanske föga överraskande, för om tyskar får välja att köpa upp en del av ett företag, så väljer dom naturligtvis den delen som har med avföring att göra, det är som mynta för dom!

Pentex: Är det verkligen så, hehe? Jag tror inte det, för det är ju sekretess och allt det där. Men om jag kan så ska jag göra det.

Keyser: The wood, that's what's up!

Bäst just nu: "Ida" på äventyrsbutiken "Hägglunds". Henne skulle man kunna buteljera och hälla på en dessert! Då hade jag ätit av desserten och spillt lite i skägget med flit, så jag kunde smaka på det senare.

Sämst just nu: Har jag glömt.

Kommentarer
Postat av: Sarah

Man pratar inte skit om Mumin!

2010-07-29 @ 10:53:29
URL: http://sarahyj.blogg.se/
Postat av: Py

Fy på dig! Man får aldrig tala illa om Lilla My!!! ;)

2010-08-20 @ 20:03:08

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0