Ordkunskap med Mynockerna och borren i sumpen.

Ibland, eller snarare rätt ofta, så sitter jag och för dialoger i huvudet. Det kan handla om det mest banala, men ibland kommer jag fram till saker och kan göra ett konstaterande, och då blir jag nöjd över hur slug jag är.

Ett exempel är det där med Mynockerna. Ni vet när Han Solo och gänget i "Star wars" gömmer "Årtusende Falken" i en grotta, då kommer det ju sugmunnade flygvarelser, s.k. "Mynocker" och börja snaska på skrovet. Då springer de ut och skjuter några Mynocker, vilket leder till att hela grottan börjar röra sig. Det visar sig då att de är inne i en väldig mask, som försöker äta upp dom.

De kunde alltså artbestämma Mynockerna vid blotta anblicken. Men då tänker jag att en art som lever inuti en annan borde ju vara väldigt specialiserad. Alltså borde dom fattat att dom var i en mask bara dom såg Mynockerna. Eller hur?

Sen kom jag på en annan grej som jag tror mig ha kommit på flera gånger, men glömt från gång till gång.

Det gäller några rader text i kultgruppen "Just D"s låt "Hubba Bubba". Det är en gammal fin bit från förr, som handlar om att ens polare ibland skaffar otäcka flickvänner.

Textbiten går som följer; "Ser han inte hornen? Ser han inte svansen?
Om hon ändå vore lite snygg
Men nu dillar han om saker som 'att känna sej trygg'
Lika trygg som en borre i sumpen
Och så fort han opponerar sig så blir hon trumpen"

Sist jag hörde den slog det mig vad "borre i sumpen" var. När man fiskar så försöker man ibland hålla fisken vid liv ett tag för att ha den så färsk som möjligt. Det gör man då genom att slänga fisken i en slags vattenfylld låda, en s.k. "Sump". Där får den sedan uppehålla sig ett tag innan död och rensning. Vad "Just D" vill säga är alltså att den där killen är lika trygg som en Abborre i en Sump. Inte trygg alls, alltså.

Förresten går det ofta att vagga på sumpen, så att vattnet kan röra sig i den. Det medför att fiskarna håller sig piggare lite längre. En gammal synonym till "vagga" är "runka", varför personen som förr skötte arbetet med att röra på sumpen kallades "Sumprunkare". Det är alltså därifrån vi fått denna fina förolämpning.

I förbifarten kan då tilläggas att en annan "förolämpning" också är ett gammalt yrke, och det är "Rackare". Rackarna var Bödelns drängar förr, och skötte sämre sysslor som att plocka upp huvuden, skölja bort blod, slipa yxan eller kanske pina de dömda.

Intressant, eller hur? Words are FUN

Keyser
: Jaha, då är det en annan Keyser. Man får väl finna sig i att förväxlas på nätet om man väljer samma nick som 3000 000 andra filmnördar. Tribal Wars är nån slags barbarvariant på Travian. Nobel strävade efter att hålla fred mellan Norge och Sverige när han delade upp priset så. Idag vet vi att det hade varit bättre att invadera och avrätta alla förstfödda söner, men det är alltid lätt att vara efterklok.

Simon: Norrmännen har bara fått storhetsvansinne för att slumpen gett dom oljan att köpslå med. Vett har inget med saken att göra. Men säkert är iaf att det är inte fransoser som är och svinar med skotrar i de svenska fjällen, och beter sig så antiskoterfolket får vatten på kvarnen. Tacka norrmännen när vi har ett skoterförbud i fjällen.

Fanjunkaren: Kan man verkligen missbruka frihet? Vad skulle Michael Wiehe säga om något sådant?

Stockholmare: Ja, du har förmodligen helt rätt. Den sociala tillvaron är inte vad den varit, och framtiden ser inte ljusare ut. Fler tjejkompisar är dock ingen lösning. Folk anser killar med tjejkompisar vara konstiga och defekta, och jag har svårt nog att verka kry i skallen som jag har det. Men jag avvaktar och ser vad som händer. Alla tunga perioder brukar avslutas med någon slags förändring av något slag.

Bäst just nu: bara fyra dagar till jag styr mot gamla "hembygden" och får glömma eländet några dagar.

Sämst just nu: Här kan jag just nu inte skriva något utan att halka in i något överdrivet eländesältande igen, känns det som. Så jag skiter i det.




Kommentarer
Postat av: Keyser Söze

3000 000. Oj, det var många!

Det enda bra norrmännen kommit upp med är Braastad Cognac. Även om detta skedde i Frankrike. Två tvivelaktiga länder lyckas skapa något bra ihop, de kan om de vill.

2009-12-20 @ 12:18:02
Postat av: Stockholmare...

Men inte är du väl rädd för att anses "konstig o defekt". Måste väl ändå vara ett pris värt o betala för att återigen kunna skapa såna stories som den gamla fjällenresan med Gäby o Olefin mfl (för länge sen). Den var det första jag läste av dig och det som fick mig att fastna för bloggen.

2009-12-21 @ 00:49:57

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0