Bastumys på svenska

Dagen startade på bästa möjliga vis. Efter att ha vaknat tidigt, kokte jag tvenne ägg och hällde i mig en större mängd gräddberikat samt väldigt starkt kaffe. Sedan körde jag till gymmet efter att ha sett senaste "South Park" (som behandlade frågan om etniska minoriteter i majoritet, samt vådan av att urinera i offentliga pooler).

Efter passet upplevde jag min första spontana bastusocialisering. Detta kan betecknas som lite utav en milstolpe i min strävan efter att i mesta möjliga mån bli hemmastad i badhusets faciliteter. 

Då jag som bäst satt i resterna av sommarens turkbränna, och glänste likt en nyöst kalkon i bastuns ena bortre hörn, klev plötsligt en något blekfet tjomme av svensk medellängd in. Han bar ett till synes omotiverat flin på läpparna och började genast konversera så gott det nu gick. Jag noterade nämligen att han var rödhårig, och bestämde mig således för att vara en smula reserverad.

(som vanligt är kursiv text mina tankar vid dialogtillfället)

Tjommen: Kan jag trycka på lite? Ha vi nå värme här idag?  (att "trycka på" innebär att man pressar in en knapp i väggen, varvid ett antal munstycken sprutar vatten på bastuaggregatet)
Jag: Jojo, tryck på du.
Tjommen: Dom säj att den har blivit lite kallare, bastun.
Jag: Åfan... sen ombyggnationen? (badhusets omklädnings- och duschrum är nyrenoverade)
Tjommen: Jaa, du vet dom hade ju så bra ventilation då strax efter, så den fick de sätta igen litegranna (tjommen pekar på tre ventilationshål i taket, varav vilka två är tilltäppta) du vet bastuaggregatet är ju på 45 kilowatt, och det gick ju på hela tiden då, så du vet det blev ju dyrt för dom, hähähä.
Jag: Jojo, det är ju klart... det är ett jävla rejält aggregat det där. That's what she said, hahaha
Tjommen: Du kom int häruppifrån?
Jag: Nä...
Tjommen: Vars ä du ifrån?
Jag: Nordvästra skåne, utanför Helsingborg.
Tjommen: Själv ä jag väl på väg neröver också, till Västerås.
Jag: Ok, ABB eller flygbranschen?
Tjommen: Hähä, ABB! Ska väl eventuellt bla bla bla bla... ...bla bla högspänning bla bla, åka runt i hela sverige, ja hela världen bla bla, slippa mörkret på vintern, åka till alperna istället bla bla och det har man ju råd med då också.
Jag: Fan vad fint. Pfff, "alperna", riiight.... fan vad jag tål bastuvärmen bra numera, jag måste ha vant mig. Ingen sveda i slemhinnorna heller. Jag har anpassat mig som vanligt, som en kackerlacka. Satan vad jag är grym.... det verkar som om snoppar krymper drastiskt efter 60, hur kan det vara? Försämras testosteronproduktionen? Pungen blir jättestor också, förefaller tyngre... stjäl den kanske materia? Hur lång tid tar det innan Bohman börjar degenerera? När ska han gå ut den där typen?
Tjommen: Nä nu ska jag ge mig...
Jag: Ok... Ha, jag vann.

Imorgon upprepar jag morgonproceduren och ser vad dagen har i sitt sköte. Härliga tider!

Kristina: Nja, vad säger det om en människa egentligen? Hur kan någon som kan inse och njuta av briljansen i "Californication" samtidigt uthärda ett publikfriande dussinmanus som det bakom "Greys Anatomy"? En sådan person är antingen en bättre människa än mig, eller en aning rubbad. Och av dessa två är ju det första alternativet inte särskilt realistiskt. Men tanken är väl god, jag har alltid gillat idén med att äta kakan och ha kvar den.

Pentex: Han har så mycket bra att säga, Dr. Phil, och det låter dessutom kul när han gör det. Det är en tänkvärd länk det där, jag kan nog ha en och annan tanke i fallet.

Bäst just nu: Träningen går så in-i-helvete bra nu, så jag kan inte låta bli att älta det. Älteli ält!

Sämst just nu: Alltså, det finns få människor jag föraktar mer än de som kör med helljuset på, utan att märka det. Vad för slags idioter har egentligen delat ut körkort åt denna begåvningsreserv? Jag blir väldigt arg när jag möter såna här människor, speciellt mitt i sommaren. Då finns det nämligen ingen anledning att någonsin sätta på helljuset, för det blir nämligen inte mörkt. Alla kan glömma blända av i mörkret, men varför köra runt med skiten på i dagsljus? Är de för dumma för att begripa vad den lilla blå lampan på instrumentbrädan betyder?

Just nu är det dock väldigt mörkt här uppe. Snön lyser med sin frånvaro, och man ser inte ett jäkla dyft. Ingen  av alla fotgängaridioter har heller  reflex, så det är barta en tidsfråga innan man  får et stavgångarhjon i vindrutan.  I detta mörker tror jag mig ha upptäckt en ny kategori helljuschaufförer; de som bestämt sig för att aldrig blända av, för att de tycker det är för mörkt. Hur förklarar man annars att någon inte bländar av, trots frenetiskt blinkande mötande bilister?  Det driver mig till vansinne, när de inte bländar av. Arrogansen gör mig galen! Jag översköljs av mordlust och vill preja dom av vägen, slita dom ur bilen och med våld få dom att erkänna att de gjort fel, och att de är dumma i huvudet.

Det är en svår tid för mig att vistas i trafiken nu.



Kommentarer
Postat av: Keyser Söze

Har du varit i Stockholm och kollat upp Green Irish Tweed? Eller det dög inte till dig? :)

Har aldrig riktigt förstått poängen med att basta, det enda man får ut av det är typ " jaha, nu är jag jävligt varm så nu får jag gå ut ". No shit, Sherlock. Och att det är någon slags nationalsport i Finland gör ju inte saken bättre.

2009-11-19 @ 15:32:31
Postat av: Kristina

Dimljuschaufförerna då? De är fan ÄNNU dummare! Det ger ju dessutom böter om Farbror Blå upptäcker det..

2009-11-19 @ 16:04:53
Postat av: Stockholmare som följer din eminenta blogg

Måste för en gång skull kommentera när jag läser "Sämst just nu". I vanliga fall är dina åsikter oftast lika bra som mina och väl uttryckta. Men här börjar jag inse att du kanske inte är så nöjd o glad som du vill påskina utan snarare en mycket bitter individ. Min absoluta (och korrekta) åsikt är nämligen att världens mest bittra människor är de som i mörkret frenetiskt letar efter mötande billyktor som de kan "tillrättavisa" genom att blinka med sitt helljus så fort någon vågar ha det på fast de bara har 4,5 mil kvar till mötet... Detta är människor som aldrig vågar tillrättavisa eller skälla på någon ansikte mot ansikte utan måste ta alla chanser när de har möjlighet att göra det anonymt.

2009-11-19 @ 16:41:27

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0